1 porcja (34 g) zawiera: energia 507 kJ 121 kcal 6%*
Energia w 100 g 1492 kJ / 356 kcal
*Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Dodaj:
- 200 g margaryny
- 4 jaja
- 100 ml wody (ok. 10 łyżek)
- polewa lub cukier puder do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Przygotowanie ciasta
Rozpuść i ostudź margarynę. Piekarnik nastaw na temp. 180°C bez termoobiegu. Zawartość opakowania wsyp do miski, dodaj jaja, ostudzoną margarynę i wodę. Całość miksuj na najwyższych obrotach przez ok. 5 min do uzyskania gładkiego ciasta.
2. Nakładanie do formy
Foremkę posmaruj tłuszczem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto nałóż do foremki.
3. Pieczenie
Ciasto wstaw na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Temperatura: 180°C
Czas pieczenia: ok. 40-45 min
4. Dekorowanie
Upieczone ciasto wyjmij z formy po ok. 10 min. Po ostygnięciu udekoruj polewą Dr. Oetker lub cukrem pudrem.
Ciasto czekoladowe
... doskonale komponuje się z bitą śmietaną lub owocami (1 banan pokrojony w plasterki lub 100 g odsączonych wiśni ułóż na wierzchu ciasta przed upieczeniem).
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Warto wiedzieć...
Ciasta w proszku nie wymagają dodawania konserwantów, ponieważ powstały ze składników, które poddane zostały procesowi suszenia. Suszenie jest naturalną metodą utrwalania żywności.
Chcesz upiec ciasto, które zachwyci smakiem i którym będziesz mógł poczęstować wszystkich gości lub domowników? Sięgnij po ciasto XXL! Piecze się je w formie o wielkości 25 x 35 cm., takiej, jakiej używa się do domowych przepisów. Można je przygotować bardzo szybko, dodając składniki, które zawsze są w domu: jaja, tłuszcz i mleko. Ciasta XXL są doskonałym rozwiązaniem zarówno dla początkujących gospodyń (wystarczy zmiksować składniki i upiec), jak i dla kobiet, które lubią fantazyjne wypieki - można je w dowolny sposób wzbogacać, dodając owoce, kremy, polewy i inne dodatki. Za każdym razem można stworzyć inne, pyszne ciasto.
Dr. Oetker wspiera SOS Wioski Dziecięce
Wuzetka
Ciasto
Ciasto czekoladowe upiecz zgodnie z podstawowym sposobem przygotowania. Po ostudzeniu przekrój wzdłuż w poziomie, tworząc 2 warstwy.
Masa
Schłodzoną śmietankę 30% tł. (500 ml) ubij mikserem. Tuż przed końcem ubijania, dodaj Masę Śmietanową Dr. Oetkera i delikatnie wymieszaj za pomocą miksera. Rozprowadź na spodniej warstwie ciasta czekoladowego, wyrównaj łyżką i przykryj drugą częścią ciasta.
Polewa
Gotową polewę do dekoracji Dr. Oetkera rozpuść w garnku z dodatkiem 50 ml śmietanki min. 12% tł., wymieszaj, lekko przestudź i polej nią wierzch wuzetki. Na polewie możesz za pomocą widelca stworzyć dekoracyjne wzory.
Smacznego!
Ciasto Czekoladowe w proszku