Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 726 kJ 172 kcal 9%*
w 100 g: 1447 kJ/342 kcal
% RWS*
1 torebka = 100 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
czas gotowania ok. 15 minut
Sposób przygotowania:
Jedną torebkę włożyć do 1 litra wrzątku. Dodać szczyptę soli. Gotować pod przykryciem. Wyjąć, odsączyć i rozciąć torebkę.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl
Sałatka z miodową nutą z kaszą gryczaną białą
Składniki:
- 2 woreczki kaszy gryczanej białej
- 1 x mały kalafior
- 2 x cebulki szalotki
- 2 x czerwone cebule
- 20 x czarnych oliwek bez pestek
- 1 x żółta papryka
- 50 g orzechów włoskich
- 10 g czerwonego pieprzu w zalewie
- sok z 1 limonki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki miodu spadziowego
- 2 łyżki białego octu winnego
- sól, czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ugotować kaszę wg przepisu z opakowania, odcedzić i pozostawić do ostygnięcia na co najmniej 25 minut. W tym czasie ugotować kalafior i podzielić go na różyczki. Drobno pokroić szalotkę, czerwoną cebulę, oliwki i żółtą paprykę. Wycisnąć sok z limonki, drobno posiekać orzechy włoskie. Wymieszać razem wszystkie składniki w dużej misce. Podawać natychmiast lub schłodzone w lodówce przez kilka godzin.
Kasza Gryczana Biała