Przechowywać w miejscu suchym i przewiewnym.
Makaron z kurczakiem
Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy drobno posiekany czosnek i przysmażamy. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory i 3/4 szklanki bulionu (pozostałą część odstawiamy na bok). Gotujemy przez 10 minut. Dodajemy śmietanę i gotujemy na małym ogniu przez 7 minut mieszając. Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy, przyprawiamy pieprzem, solą i smażymy na oliwie. W międzyczasie wstawiamy wodę, dodajemy sól, odrobinę oliwy z oliwek i makaron gotujemy al dente. Usmażoną pierś z kurczaka zdejmujemy z patelni i kroimy ją w poprzek na 2 cm kawałki. Pozostałą część bulionu dodajemy na patelnię, na której przed chwilą smażyliśmy kurczaka, gotujemy przez około 3 minuty i dodajemy do naszego sosu. Następnie posypujemy posiekaną pietruszką, przyprawiamy do smaku pieprzem i solą. Ugotowany makaron odcedzamy. Do makaronu dodajemy kurczaka i sos. Całość dokładnie mieszamy.
Składniki:
jedna pierś kurczaka, osiem pomidorów suszonych, bulion drobiowy około 1/4 litra, śmietana 12% około 200 ml, 2 ząbki czosnku, pietruszka, masło, sól, pieprz, makaron wstążki Goliard, oliwa z oliwek.
Makaron wstążki jajeczny