Sposób przygotowania makaronu:
Wrzuć makaron do wrzącej wody i gotuj przez 2-3 minuty. Odsącz i przepłucz w zimnej wodzie.
Technika smażenia w Woku:
Na nagrzany Wok wlewamy olej. Kolejność dodawania składników: czosnek (oddaje smak do oleju), chwilę później mięso, potem warzywa, następnie wodę. Całość przykrywamy, czekamy jeszcze 3 minuty i gotowe.
Pamiętaj - olej wlewamy na mocno rozgrzany wok!
Przechowywać w suchym miejscu.
De Care - autentyczne produkty - smaki, kuchnie, przepisy
więcej na decare.pl
Chow Mein
To danie znajdziesz w każdej restauracyjce chińskiej
składniki
- 200 g makaronu Mie
- 300 g piersi z kurczaka
- 2 filiżanki pokrojonej cebuli, papryki, kiełków
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
Sos:
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek
- parę kropli oleju sezamowego
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
przygotowanie
Mięso tniemy w cienkie, podłużne paseczki i marynujemy min. 1/2 godziny w sosie sojowym i mące. Przygotowujemy makaron. Rozgrzewamy wok. Na gorącym oleju podsmażamy krótko czosnek i cebulę, dodajemy mięso, po 2 minutach makaron, po kolejnych dwóch - warzywa. Dolewamy sos, 1/3 szklanki wody, całość przykrywamy i dusimy jeszcze minutę.
Makaron Mie