Przechowywać w temperaturze od +4°C do +8°C.
Obecne w produkcie Benecol z oliwą z oliwek estry stanoli roślinnych obniżają stężenie cholesterolu. Wysokie stężenie cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 1,5-3,0 g stanoli roślinnych.
Benecol
Klinicznie udowodniona redukcja cholesterolu
Produkt nie jest przeznaczony dla ludzi, którzy nie muszą kontrolować swojego poziomu cholesterolu we krwi. Benecol z oliwą z oliwek należy stosować w ramach zrównoważonej i różnorodnej diety, obejmującej regularne spożywanie owoców i warzyw w celu utrzymania poziomu karotenoidów. 30 g to zalecana dzienna porcja produktu Benecol z oliwą z oliwek, zawierająca dawkę stanoli roślinnych 1,6 g. Efekt obniżenia poziomu cholesterolu o 7-10% uzyskuje się w ciągu 2-3 tygodni stosowania, przy spożyciu 1,5-2,4 g stanoli roślinnych dziennie, czyli np. 3-4 kromek pieczywa, posmarowanego produktem Benecol z oliwą z oliwek. Należy unikać spożycia dodanych stanoli roślinnych w ilościach większych niż 3 g / dobę. Produkt Benecol z oliwą z oliwek nie jest wskazany dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dzieci poniżej 5. roku życia. Spożywanie produktu Benecol z oliwą z oliwek przez osoby zażywające leki na obniżenie stężenia cholesterolu powinno odbywać się wyłącznie pod kontrolą lekarską. Istnieje wiele czynników ryzyka chorób serca. Zmiana jednego z nich nie daje pełnej gwarancji obniżenia ryzyka.
Tłuszcz do smarowania o zawartości 55% tłuszczu, z dodatkiem stanoli roślinnych, oliwy z oliwek i witamin.
Benecol jest zarejestrowanym znakiem towarowym firmy Raisio plc, Finlandia.