Przechowywać w temperaturze od +4°C do +8°C.
Obecne w produkcie Benecol Classic estry stanoli roślinnych obniżają stężenie cholesterolu. Wysokie stężenie cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 1,5-3,0 g stanoli roślinnych.
Benecol
Klinicznie udowodniona redukcja cholesterolu
Produkt nie jest przeznaczony dla ludzi, którzy nie muszą kontrolować swojego poziomu cholesterolu we krwi. Benecol Classic należy stosować w ramach zrównoważonej i różnorodnej diety, obejmującej regularne spożywanie owoców i warzyw w celu utrzymania poziomu karotenoidów. 30 g to zalecana dzienna porcja produktu Benecol Classic, zawierająca dawkę stanoli roślinnych 1,6 g. Efekt obniżenia poziomu cholesterolu o 7-10% uzyskuje się w ciągu 2-3 tygodni stosowania, przy spożyciu 1,5-2,4 g stanoli roślinnych dziennie, czyli np. 3-4 kromek pieczywa, posmarowanego produktem Benecol Classic. Należy unikać spożycia dodanych stanoli roślinnych w ilościach większych niż 3 g / dobę. Produkt Benecol Classic nie jest wskazany dla kobiet w ciąży, karmiących piersią oraz dzieci poniżej 5. roku życia. Spożywanie produktu Benecol Classic przez osoby zażywające leki na obniżenie stężenia cholesterolu powinno odbywać się wyłącznie pod kontrolą lekarską. Istnieje wiele czynników ryzyka chorób serca. Zmiana jednego z nich nie daje pełnej gwarancji obniżenia ryzyka.
Margaryna roślinna o zawartości trzech czwartych tłuszczu, z dodatkiem stanoli roślinnych i witamin
Benecol jest zarejestrowanym znakiem towarowym firmy Raisio plc, Finlandia.