Smacznego!
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Mąka Puszysta luksusowa - idealna również do: pączków i faworków oraz ciast drożdżowych.
Dzięki nowemu funkcjonalnemu opakowaniu mąka nie będzie się już rozsypywać w Twojej kuchni - możesz ją zamykać i otwierać.
Dodatkowo specjalny proces suszenia sprawia, że będziesz dłużej cieszyć się jej świeżością!
Lubella tradycja od 1881
Od ponad 130 lat starannie selekcjonujemy najlepsze gatunki zbóż, dając Ci pewność efektu Twoich potraw.
Nasz przepis
Pyszne pączki luksusowe
Składniki:
-4,5 szklanki mąki luksusowej Lubella
- 200 g cukru pudru
- 150 g masła
- 5 żółtek
- 2 jajka
- 80 g drożdży
- ½ litra mleka
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- szczypta soli
- konfitura do nadziewania
- olej do smażenia
Wykonanie:
100 g mąki zaparzamy wrzącym mlekiem i rozcieramy tak, aby nie było grudek. Następnie schładzamy i dodajemy drożdże rozprowadzone w ciepłym mleku, po czym wsypujemy część mąki i robimy rozczyn. Całość odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie na parze ubijamy 7 żółtek z cukrem, wlewamy je do wyrośniętego rozczynu, dodajemy cukier wanilinowy, sól i resztę mąki. Wszystko dobrze wyrabiamy, pod koniec wlewając roztopione masło i pianę ubitą z 2 białek. Następnie znowu wyrabiamy do momentu, aż ciasto zmatowieje i zacznie odstawać od rąk. Ciasto na pączki powinno być bardzo luźne. Po wyrobieniu, ciasto przykryte ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia, po czym formujemy pączki, nadziewając je konfiturą. Układamy na desce posypanej mąką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Smażymy w gorącym oleju, aż będą zrumienione z obu stron. Osączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach i posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!
Dobra rada
Gotowe pączki można również polać lukrem bądź czekoladą.
Mnóstwo smacznych przepisów:
www.uwielbiam.pl
Mąka pszenna typ 550 luksusowa