Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Pieprz czarny pochodzi z tropikalnych i subtropikalnych regionów świata. Występuje zwłaszcza w Ameryce Południowej oraz Indiach. Przyprawą są niedojrzałe owoce pieprzu, które suszy się starannie do momentu uzyskania charakterystycznej czarnej barwy.
Pieprz czarny Galeo ma intensywny zapach i palący, lekko korzenny smak. Jest najpopularniejszą przyprawą do potraw. Znakomicie wzbogaca smak mięs, wędlin, pasztetów, ryb, sałatek, dań z warzyw, jaj i serów, a także wszelkiego rodzaju sosów. Pieprz mielony dodaje się pod koniec przyrządzania potrawy.
Mistrzynie Domowych Kuchni zyskują z Galeo
Śliwki suszone zawijane w boczku
Danie dla 4 osób
Czas przygotowania: ok. 1,5 godz.
- 250 g suszonych śliwek
- 800 g surowego boczku
- pieprz czarny ziarnisty Galeo
Boczek pokroić w plastry, śliwki wydrylować. W miejsce pestek wsypać szczyptę grubo rozdrobnionego pieprzu. Każdą śliwkę owinąć boczkiem i spiąć wykałaczką. Przygotowane śliwki włożyć do żaroodpornego naczynia i piec 40 min w temperaturze 180°C. Podawać z młodymi ziemniakami i surówką.
Pieprz czarny ziarnisty
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.