Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Pieprz był tak cenny, że nosił miano króla przypraw. Przez stulecia toczyły się o niego wojny! Kto miał dostęp do pieprzy, ten miał władzę i... zadowolonych gości. Uczty z daniami przyprawionymi pieprzem były oznaką zamożności. Pieprz tak bardzo rozpalał zmysły, że w średniowieczu był zakazany w klasztorach - mnisie potrawy przyprawiano niepokalankiem pieprzowym. Jagody pieprzu zbiera się, zanim dojrzeją. Nie mają wtedy wcale czarnego koloru - ziarenka są zielone! Czarną barwę nabierają dopiero pod wpływem fermentacji i suszenia.
Czy wiesz, że...
ostrość pierzu rośnie wraz z rozdrobnieniem jego ziaren - im drobniej mielony, tym mniej go potrzeba do przyprawienia dania?
Pieprz czarny ziarnisty
Może zawierać gorczycę, jaja, mleko, seler, soję, zboża zawierające gluten.