Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Warto wiedzieć
Chili pieprz cayenne charakteryzuje się intensywnym zapachem i ostrym smakiem. Jest niezbędne do przyprawiania dań z fasoli, potraw mięsnych, gulaszów, zup, ryb i owoców morza. Idealnie pasuje do białych sosów, nadając im piękną barwę.
Przyprawy są naszą pasją, dlatego dokładamy wszelkich starań, aby były najwyższej jakości. To dzięki nim sprawisz, że każde Twoje danie będzie po prostu wyjątkowe!
Chili Con Carne
4 porcje, 45 min
Składniki:
- 200 g mięsa wołowego,
- 100 g mięsa wieprzowego,
- 100 g szynki,
- 500 ml Rosołu wołowego Kucharek,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 cebule,
- 300 g pomidorów,
- 1 zielona papryka,
- po 1 szklance białej i czerwonej fasoli,
- 4 łyżki oliwy,
- 1 łyżka Majeranku suszonego Prymat,
- 1 łyżeczka Kminku mielonego Prymat,
- 1/2 łyżeczki Chili pieprzu cayenne Prymat,
- do smaku: Sól morska, Pieprz czarny Prymat.
Sposób przygotowania:
Fasolę opłukać i moczyć przez noc. Mięso umyć, drobno pokroić, usmażyć na dwóch łyżkach oliwy i przełożyć do rondla. Podlać rosołem i krótko poddusić. Dodać zmiażdżone ząbki czosnku, kminek, chili, sól i dokładnie wymieszać. Dodać fasolę i dusić tak długo, aż będzie miękka. Na pozostałym tłuszczu usmażyć pokrojone w kostkę cebulę, pomidory i paprykę. Dodać do mięsa wraz z pokrojoną w kostkę szynką. Gotować 10 min. Jeśli potrawa będzie zbyt gęsta, dolać rosołu. Pod koniec doprawić do smaku solą, chili, majerankiem i pieprzem. Podawać z nachosami.
Tysiące przepisów znajdziesz na:
Doradcasmaku.pl
Chili pieprz cayenne mielone
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), soję, gorczycę, seler, orzeszki ziemne i sezam.