Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu.
Warto wiedzieć
Imbir charakteryzuje się palącym smakiem z cytrynowo-słodkawą nutą oraz korzennym aromatem. Idealnie komponuje się jako dodatek do pierników, puddingów, pikli i grzańców. Jest również powszechnie dodawany do potraw mięsnych, warzywnych oraz marynat.
Przyprawy są naszą pasją, dlatego dokładamy wszelkich starań, aby były najwyższej jakości. To dzięki nim sprawisz, ze każde Twoje danie będzie po prostu wyjątkowe!
Kurczak w cieście piwnym
4 porcje, 45 min
Składniki:
- 600 g piersi z kurczaka,
- 100 ml oliwy z oliwek,
- 1 łyżka Przyprawy do kurczaka pikantnej Prymat,
- 1 łyżka ziaren sezamu,
- 200 g mąki pszennej,
- 1 jajko
- 200 ml mleka
- 100 ml piwa jasnego,
- 100 ml sosu sojowego,
- 2 łyżki miodu,
- 1/2 łyżeczki Chili pieprzu cayenne Prymat,
- 1/2 łyżeczki Imbiru mielonego Prymat,
- olej rzepakowy do smażenia,
- do smaku: Sól morska, Pieprz czarny Prymat.
Sposób przygotowania:
Piersi z kurczaka pokroić w małą kostkę i zamarynować w oliwie połączonej z pikantną przyprawą do kurczaka. Przygotować ciasto: wymieszać mąkę, jajko, mleko i piwo, a następnie doprawić je do smaku solą i pieprzem. Do małego rondelka wlać sos sojowy i gotować ok. 5 minut. Następnie dodać miód, chili, imbir i gotować kolejne 5 minut. Mięso odcedzić z marynaty, bardzo dokładnie maczać w cieście i smażyć na głębokim tłuszczu. Kurczaka skropić sosem miodowo-sojowym i posypać usmażonymi wcześniej na patelni ziarnami sezamu. Podawać z ogóreczkami konserwowymi oraz marynowanymi pieczarkami.
Tysiące przepisów znajdziesz na:
Doradcasmaku.pl
Imbir mielony
Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, mleko (łącznie z laktozą), soję, gorczycę, seler, orzeszki ziemne i sezam.