Opakowanie próżniowe
RISO GALLO S.p.A.
Viale Riccardo Preve 4
27038 Robbio (PV)
Włochy
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu
Arborio - rejon upraw Pavese w Dolnie Padu
Arborio jest najbardziej znanym we Włoszech ryżem risotto, doskonałym do tradycyjnych dań warzywnych. Risotto to tradycyjne danie warzywne przyrządzane w północnych Włoszech. Włosi wprost je uwielbiają ze względu na:
- kremowy i aksamitny smak
- półtwardą konsystencję "al dente"
- różnorodność - możliwość samodzielnego skomponowania własnego dania na każdą okazję.
Jak przyrządzić Risotto
Składniki dla 4 osób: 320 g Riso Gallo Arborio
(jedno opakowanie wystarczy dla 6 osób), 1 litr gorącego bulionu z kurczaka lub warzywnego, 1 średnia posiekana cebula, 40 g masła, 1 kieliszek wytrawnego białego wina, świeżo utarty parmezan oraz inne dodatki według własnego uznania.
1. Do rondelka z roztopionym masłem wrzucić posiekaną cebulę i poczekać aż się zeszkli. Dodać ryż, mieszać od czasu do czasu do momentu kiedy stanie się przezroczysty.
2. Wlać wino i mieszać aż wyparuje. Dodać łyżkę wazową gorącego bulionu i gotować na wolnym ogniu.
3. W razie potrzeby ponownie dolać bulionu. Gotować ok. 18 minut aż ryż stanie się miękki, delikatny i kremowy ale nierozgotowany - "al dente".
4. Dodać parmezan oraz wg własnej fantazji inne dodatki. Przyprawić do smaku. Pozostawić pod przykryciem przez 2 minuty.
Propozycja dania - przedstawionego na opakowaniu
Etap 1: zaraz po włożeniu cebuli, dodać drobno pokrojone cukinie
Etap 2: po wlaniu bulionu, dodać szpinak, zielony groszek i drobno pokrojonego pomidora.
Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony internetowej, na której znajdą Państwo przepisy i dalsze informacje o Risotto
www.risogallo.com
Długoziarnisty ryż do risotto