Kupiec Ryż do risotto arborio 400 g

2099000026590

5902172001845

Nowy produkt

 
Więcej informacji
Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 735 kJ 173 kcal 9%*
w 100 g: 1470 kJ/346 kcal % RWS*

Jedno opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.

1 torebka = 100 g

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
czas gotowania ok. 15 minut

Sposób przygotowania:
Do rondla z roztopionym tłuszczem wsypać 1 szklankę ryżu arborio i mieszać do czasu, aż ryż stanie się przezroczysty.
Następnie wlać 2 szklanki bulionu warzywnego i gotować na wolnym ogniu, aż ryż wchłonie bulion.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Arborio to najbardziej popularny ryż do risotto we Włoszech.
Risotto jest potrawą przyrządzaną ze składników sezonowych, może być podawane jako przystawka albo danie główne. Wyróżnia się kremową konsystencją i aksamitnym smakiem.

Warto spożywać Ryż Arborio, gdyż:
dzięki szerokim, pękatym ziarnom doskonale łączy się z różnymi przyprawami i wchłania ich smak;
odpowiednio ugotowany pozostaje w środku al dente, a jego zewnętrzna warstwa wręcz rozpływa się podczas jedzenia;
idealnie nadająca się do risotto.
Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl
Zielone risotto

Składniki na 2 osoby:

- 100 g ryżu do risotto arborio Kupiec
- 1 cebulka dymka
- 10 dag mrożonego groszku
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku
- 3 łyżki masła
- bulion drobiowy
- ½ szkl. śmietany
- 1 limonka
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- przyprawy do smaku: zmielony kolorowy pieprz, kurkuma, sól

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzać masło, gdy się rozpuści dodać dymkę, zmielony kolorowy pieprz i wymieszać. Gdy cebulka zmięknie dodać ryż, chwilę smażyć, wlać ½ szkl. bulionu i wymieszać. Dodawać po ½ szkl. bulionu, gdy poprzednia porcja zostanie wchłonięta. Pod koniec gotowania dodać umyty i pokrojony w plasterki seler naciowy, wymieszać. Gdy ryż będzie miękki dodać groszek, śmietanę, 1 łyżkę soku z limonki, kurkumę, sól, pieprz do smaku. Podawać ciepłe posypane szczypiorkiem i przyozdobione szynką parmeńską.
Ryż do Risotto Arborio
 
Wartości odżywcze
w 100 gw 1 porcji 50 g% RWS* w porcji 50 g
Wartość energetyczna1470 kJ735 kJ9%
346 kcal173 kcal
Tłuszcz0,8 g0,4 g1%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,2 g0,1 g1%
Węglowodany78 g39 g15%
- w tym cukry0,2 g0,1 g0%
Błonnik2,4 g1,2 g
Białko6,7 g3,3 g7%
Sól0,02 g0,01 g0%
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

 
Pozostałe informacje
Liczba jednostek: 4
Wymiar liczbowy: 100
Tekst dowolny o pochodzeniu: Wyprodukowano w Polsce.
nr 1 w Polsce!*
*Kupiec za Nielsen - Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska, sprzedaż w kilogramach w okresie IV 2013 - III 2014 w kategorii Ryż Arborio.
Rozmiar opakowania: 4 x 100
Jednostka (tekst opisowy): g
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć: Jedno opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.

22 innych produktów w tej samej kategorii:

Menu