Kupiec Ryż biały długoziarnisty 400 g (4 torebki)

2099000026637

5902172000114

Nowy produkt

3,55 zł

Dostępne: 12 Produkty

- +

 
Więcej informacji
Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 749 kJ 177 kcal 9%*
w 100 g: 1499 kJ/353 kcal % RWS*

1 torebka = 100 g

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
Sposób przygotowania:
Jedną torebkę włożyć do 1 litra wrzątku. Dodać szczyptę soli.
Gotować pod przykryciem.
Wyjąć, odsączyć i rozciąć torebkę.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Ryż biały długoziarnisty jest najbardziej popularnym gatunkiem ryżu. Posiada wyraźny smak i doskonale współgra z wieloma produktami, co umożliwia przygotowanie oryginalnych potraw. Idealny do sałatek, potraw mięsnych i jarzyn.

Warto spożywać Ryż długoziarnisty, gdyż:
ma uniwersalne zastosowanie;
jest źródłem złożonych węglowodanów, które powinny stanowić podstawę diety;
jest niskokaloryczny;
jest produktem bezglutenowym, nie powoduje uczuleń;
nie zawiera cholesterolu;
ma delikatny i łagodny smak;
zawiera śladowe ilości tłuszczu;
po ugotowaniu jest lekki, sypki, puszysty i rozdziela się na poszczególne ziarenka;
jest wygodny i pożywny
Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl
Gołąbki

Składniki na 4 osoby:
- 200 g ryżu
- 1 główka kapusty
- 250 g mielonej wieprzowiny
- 1 jajko
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 mała cebula
- 60 g tłuszczu: masło, smalec
- sól, pieprz
- 30 g masła i 30 g mąki do zasmażki
- Zioła według uznania (np. prowansalskie, majeranek)

Przygotowanie:
Ryż ugotuj w osolonej wodzie. Cebulę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na maśle lub smalcu. Dodaj do ryżu zmielone mięso, cebulę, jajo, zioła, sól i pieprz. Farsz dokładnie wymieszaj i odstaw. Z kapusty usuń ostrym nożem głąb i włóż ją do gotującej się wody na co najmniej 5 minut. Ostrożnie oddziel kolejne liście. Osusz. Zewnętrzne liście układaj na dnie rondla, w którym będą się prażyły gołąbki. Na każdy liść nakładaj porcję farszu i zwijaj dość ciasno od nasady. Zawiń brzegi liścia do środka i tak przygotowane gołąbki układaj w rondlu ściśle jeden obok drugiego. Zalej całość bulionem połączonym z zasmażką, tak, żeby gołąbki były przykryte. Gołąbki praż na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Podawaj z sosem ziemniaczanym, pomidorowym lub grzybowym.
Ryż Biały Długoziarnisty kl I
 
Wartości odżywcze
w 100 gw 1 porcji 50 g% RWS* w porcji 50 g
Wartość energetyczna1499 kJ749 kJ9%
Wartość energetyczna353 kcal177 kcal
Tłuszcz1 g0,5 g1%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,2 g0,1 g1%
Węglowodany79 g39,5 g15%
- w tym cukry0,2 g0,1 g0%
Błonnik2,4 g1,2 g
Białko7 g3,5 g7%
Sól0,02 g0,01 g0%
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

 
Pozostałe informacje
Liczba jednostek: 4
Wymiar liczbowy: 100
Tekst dowolny o pochodzeniu: Wyprodukowano w Polsce.
Rozmiar opakowania: 4 x 100
Jednostka (tekst opisowy): g
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć: Jedno opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.

30 innych produktów w tej samej kategorii:

Menu