Kupiec Ryż jaśminowy 400 g (4 torebki)

2099000026675

5902172000329

Nowy produkt

 
Więcej informacji
Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 742 kJ 175 kcal 9%*
w 100 g: 1481 kJ/349 kcal % RWS*

Jedno opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.

1 torebka = 100 g

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
czas gotowania 15 minut

Sposób przygotowania:
Jedną torebkę włożyć do 1 litra wrzątku. Dodać szczyptę soli.
Gotować pod przykryciem.
Wyjąć, odsączyć i rozciąć torebkę.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Ryż Jaśminowy to specjalna odmiana ryżu długoziarnistego. Swoją wyjątkowość zawdzięcza specyficznemu zapachowi, przypominającemu woń kwiatu krzewu jaśminowego. Ugotowany odznacza się często białym kolorem. Jest doskonałym uzupełnieniem potraw mięsnych oraz dań z ryżem podawanym na słodko.

Warto spożywać Ryż Jaśminowy, gdyż:
zawiera dużo białka, niewiele tłuszczu;
jest źródłem fosforu, potasu i witamin z grupy B;
jest dobrym źródłem węglowodanów, wśród których przeważa skrobia;
jest bardzo aromatyczny - zawiera błonnik;
po ugotowaniu jego ziarna są lekkie i sypkie;
jest niskokaloryczny i nie zawiera cholesterolu;
posiada niski indeks glikemiczny.
Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl
Zupa orientalna
Rozgrzewająca zupa, idealna na chłodne dni.

Składniki dla 2 osób:

- 100 g ryżu jaśminowego Kupiec
- 1 pierś z kurczaka
- 1 marchewka
- 1 papryka chili lub zwykła czerwona
- 1 mały por
- 1 mała czerwona cebula
- 5 dag grzybów mun
- korzeń imbiru
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 litr bulionu warzywnego
- olej do smażenia
- przyprawy do smaku: sól, pieprz

Przygotowanie:
Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Kurczaka umyć i pokroić w cienkie paski. Grzyby moczyć w gorącej wodzie przez ok. 20 min, a następnie pokroić je w cienkie paski. Warzywa umyć. Marchew obrać i pokroić w słupki. Por i cebulę pokroić w cienkie krążki. Chili pokroić w cienkie paski. W wersji mniej pikantnej można wymiennie zastosować czerwoną paprykę. 1 cm korzenia imbiru zetrzeć na drobnej tarce. Na rozgrzany olej wrzucić kurczaka i smażyć przez chwilę, pod koniec dodać sos sojowy. W innym naczyniu krótko podsmażyć warzywa wraz z imbirem. Do gotującego się bulionu dodać usmażonego kurczaka, warzywa i pokrojone grzyby mun, po czym gotować ok. 10 min. Doprawić do smaku i podawać z ryżem.
Ryż jaśminowy
 
Wartości odżywcze
w 100 gw 1 porcji 50 g% RWS* w porcji 50 g
Wartość energetyczna1481 kJ742 kJ9%
349 kcal175 kcal
Tłuszcz0,7 g0,4 g1%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,2 g0,1 g1%
Węglowodany78,9 g39,4 g15%
- w tym cukry0,2 g0,1 g0%
Błonnik2,4 g1,2 g
Białko6,7 g3,4 g7%
Sól0,02 g0,01 g0%
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

 
Pozostałe informacje
Liczba jednostek: 4
Wymiar liczbowy: 100
Tekst dowolny o pochodzeniu: Wyprodukowano w Polsce.
nr 1 w Polsce!*
*Kupiec za Nielsen - Panel Handlu Detalicznego, Cała Polska, sprzedaż w kilogramach w okresie IV 2013 - III 2014 w kategorii Ryż Jaśminowy.
Rozmiar opakowania: 4 x 100
Jednostka (tekst opisowy): g
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć: Jedno opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.

22 innych produktów w tej samej kategorii:

Menu