Kupiec Ryż parboiled 400 g (4 torebki)

2099000026699

5902172000589

Nowy produkt

 
Więcej informacji
Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 767 kJ 180 kcal 9%*
w 100 g: 1534 kJ/361 kcal % RWS*

Jedno opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.

1 torebka = 100 g

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
czas gotowania 15 minut

Sposób przygotowania:
Jedną torebkę włożyć do 1 litra wrzątku. Dodać szczyptę soli.
Gotować pod przykryciem.
Wyjąć, odsączyć i rozciąć torebkę.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Ryż parboiled ma lekko złociste ziarna, wyraźny aromat oraz nieco twardszą strukturę. Idealny dodatek do wszelkiego rodzaju pieczeni, smażonych i gotowanych ryb. Doskonale sprawdza się również jako składnik sałatek czy deserów owocowych. Po ugotowaniu jest sypki i nie klei się.

Warto spożywać Ryż Parboiled, gdyż:
charakteryzuje się dużą ilością składników odżywczych;
nie skleja się;
ma większą wartość odżywczą w porównaniu do ryżu białego;
po ugotowaniu jest puszysty i lekki;
doskonale wchłania aromat przypraw i dodatków;
zawiera śladowe ilości tłuszczu;
nie powoduje alergii.
Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl
Pikantny ryż smażony z wieprzowiną

Składniki dla 4 osób:

- 200 g ryżu parboiled Kupiec
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 20 dag fasolki szparagowej
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryczka chili
- ½ szkl. czerwonego wytrawnego wina
- 5 dag ostrego żółtego sera
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek dymki
- 2 ząbki czosnku
- mielona papryka słodka, pieprz cayenne, tymianek, sól

Przygotowanie:
Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Umyj, osusz polędwiczki i pokrój w paski. Przygotuj marynatę z wina wymieszanego z wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz z przyprawami. Marynatą zalej polędwiczki i odstaw na co najmniej 30 min. Dymkę umyj i posiekaj ze szczypiorkiem. Paprykę zieloną, czerwoną i chili oczyść z pestek i drobno pokrój. Do głębokiego naczynia na rozgrzany tłuszcz wrzuć polędwiczki (odsączone z marynaty) i obsmaż ze wszystkich stron, dodaj dymkę, pokrojone papryki, chili i fasolkę szparagową. Całość wymieszaj i smaż ok. 5 min. Danie podawaj gorące posypane startym żółtym serem.
Ryż Parboiled
 
Wartości odżywcze
w 100 gw 1 porcji 50 g% RWS* w 1 porcji
Wartość energetyczna1534 kJ767 kJ9%
361 kcal180 kcal
Tłuszcz1 g0,5 g1%
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,5 g0,3 g2%
Węglowodany80 g40 g15%
- w tym cukry0,4 g0,2 g0%
Błonnik1,6 g0,8 g
Białko8,1 g4,1 g8%
Sól<0,01 g<0,01 g0%
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).

 
Pozostałe informacje
Liczba jednostek: 4
Wymiar liczbowy: 100
Tekst dowolny o pochodzeniu: Wyprodukowano w Polsce.
Rozmiar opakowania: 4 x 100
Jednostka (tekst opisowy): g
Pozostały tekst dotyczący ilości porcji/użyć: Jedno opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.

22 innych produktów w tej samej kategorii:

Menu