Jedna porcja 50 g dostarcza: energia 767 kJ 180 kcal 9%*
w 100 g: 1534 kJ/361 kcal % RWS*
Jedno opakowanie 400 g zawiera 8 porcji ryżu.
1 torebka = 100 g
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal).
czas gotowania 15 minut
Sposób przygotowania:
Jedną torebkę włożyć do 1 litra wrzątku. Dodać szczyptę soli.
Gotować pod przykryciem.
Wyjąć, odsączyć i rozciąć torebkę.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Ryż parboiled ma lekko złociste ziarna, wyraźny aromat oraz nieco twardszą strukturę. Idealny dodatek do wszelkiego rodzaju pieczeni, smażonych i gotowanych ryb. Doskonale sprawdza się również jako składnik sałatek czy deserów owocowych. Po ugotowaniu jest sypki i nie klei się.
Warto spożywać Ryż Parboiled, gdyż:
charakteryzuje się dużą ilością składników odżywczych;
nie skleja się;
ma większą wartość odżywczą w porównaniu do ryżu białego;
po ugotowaniu jest puszysty i lekki;
doskonale wchłania aromat przypraw i dodatków;
zawiera śladowe ilości tłuszczu;
nie powoduje alergii.
Posiadamy certyfikowane systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności. Szczegółowe informacje i certyfikaty dostępne na naszej stronie www.kupiec.pl
Pikantny ryż smażony z wieprzowiną
Składniki dla 4 osób:
- 200 g ryżu parboiled Kupiec
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 20 dag fasolki szparagowej
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryczka chili
- ½ szkl. czerwonego wytrawnego wina
- 5 dag ostrego żółtego sera
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 pęczek dymki
- 2 ząbki czosnku
- mielona papryka słodka, pieprz cayenne, tymianek, sól
Przygotowanie:
Ryż ugotuj wg przepisu na opakowaniu. Umyj, osusz polędwiczki i pokrój w paski. Przygotuj marynatę z wina wymieszanego z wyciśniętymi ząbkami czosnku oraz z przyprawami. Marynatą zalej polędwiczki i odstaw na co najmniej 30 min. Dymkę umyj i posiekaj ze szczypiorkiem. Paprykę zieloną, czerwoną i chili oczyść z pestek i drobno pokrój. Do głębokiego naczynia na rozgrzany tłuszcz wrzuć polędwiczki (odsączone z marynaty) i obsmaż ze wszystkich stron, dodaj dymkę, pokrojone papryki, chili i fasolkę szparagową. Całość wymieszaj i smaż ok. 5 min. Danie podawaj gorące posypane startym żółtym serem.
Ryż Parboiled