Wartość energetyczna 100 g: kJ 79 kcal 19
Sposób przygotowania - bez rozmrażania
Garnek, patelnia: Przełamać taflę szpinaku na mniejsze kawałki. Łyżkę masła lub oleju roztopić w garnku lub na patelni, włożyć szpinak, całość podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia szpinaku często mieszając. Następnie posolić, dodać wg upodobania inne dodatki, dusić dalej ok. 4 minuty, mieszać. Dla wzbogacenia smaku do szpinaku można dodać: trochę śmietany, rozgnieciony ząbek czosnku i roztrzepane jajka.
Chronić przed rozmrożeniem. Nie zamrażać powtórnie.
Sposób przechowywania w warunkach domowych (temperatura / okres przechowywania)
* -6 °C 4 dni
** -12 °C 1 miesiąc
*** poniżej -18 °C do daty podanej na opakowaniu
Przechowywać w temperaturze poniżej -18°C
Wyśmienity i bardzo popularny wśród konsumentów klasyczny szpinak rozdrobniony. Idealnie nadaje się jako dodatek do dań oraz przekąska sama w sobie.
Kulinarne inspiracje Hortex:
Tort szpinakowy z aromatycznym sosem pieczarkowym
Lista zakupów:
- Szpinak rozdrobniony Hortex - 1 opak.
- 12 naleśników
- 4 łyżki startego, żółtego sera
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 1 łyża mąki
- sól, pieprz
Sos:
- 250 g pieczarek
- 1 cebula
- 1/3 szklanki śmietany 30%
- 2 łyżki zielonej pietruszki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej masło, dodaj mąkę i smaż, tak by całość nabrała koloru złotego. Dodaj rozmrożony szpinak, przypraw go czosnkiem, solą, pieprzem i smaż kolejne 5 minut. Tak przygotowaną masą przełóż naleśniki. Na wierzchu posyp je serem i zapiecz w piekarniku. Przygotuj sos. Pieczarki i cebulę pokrój w plasterki, przypraw i usmaż na maśle z dodatkiem oliwy, następnie dodaj śmietanę. Kawałki tortu podawaj polane sosem pieczarkowym.
3-4 porcje w 40 minut
Więcej pysznych przepisów na: www.hortex.pl
Szpinak rozdrobniony
Produkt głęboko mrożony